KLUB HOKEJA NA LEDU
ICE HOCKEY CLUB
MEDVEŠČAKMLADI
KHL Medveščak Mladi // KHL
Facebook Instagram YouTube Twitter

Medvjedi podržali Dan širom otorenih vrata

Novost 07.02.2017.
Medvjedi podržali Dan širom otorenih vrata

Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj povodom Svjetskog dana borbe protiv raka i ove godine priređuju Dan širom otvorenih vrata u prostorijama Lige. Uz snažnu kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC) „Reci rukama“ s porukom „Mi možemo, ja mogu“, Hrvatska liga protiv raka također želi jasno poručiti kako svaki pojedinac, institucije, zajednice, ali i sportski klubovi mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Svjetski dan borbe protiv raka podržali su i dr.sc. Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice RH, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i prim. Vera Katalinić-Janković, dr.med pomoćnica ministra Zdravstva. Hokejaši prve momčadi KHL Medveščak Matija Miličić i Ivan Janković, zatim Marko Vrban, osmogodišnji junior KHL Medveščaka koje je glasno poručio “Želim biti sportaš, a ne pušač” te predsjednik KHL Medveščaka Damir Gojanović, također su se odazvali na Dan širom otvorenih vrata i podržali kampanju “Reci rukama”.

„Liga ovim putem ponovno želi naglasiti važnost donošenja realnog i ostvarivog Nacionalnog plana borbe protiv zloćudnih bolesti u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na one najčešće koje je moguće spriječiti. Dan širom otvorenih vrata ujedno je i prilika za izravno druženje s pacijentima oboljelima od raka koji mogu posvjedočiti o doprinosu Lige u njihovoj psihološkoj potpori, rehabilitaciji i resocijalizaciji“, naglasio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Prema posljednjim službenim podacima Registra za rak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj su 2014. godine od zloćudnih bolesti oboljele 21 434 nove osobe (11 389 muškaraca i 10 045 žena). Najzastupljenije zloćudne bolesti kod muškaraca su rak pluća (2128 novih slučajeva), debelog crijeva i rektuma (1884 nova slučaja) i rak prostate (1708 slučajeva). Kod žena na prvom je mjestu rak dojke (2644 slučaja), debelog crijeva (1243 slučaja) i rak pluća (787 novih slučajeva).

„Posljednji podaci o smrtnosti pokazuju da je 2015. godine od malignih bolesti umrlo 14 012 osoba (8030 muškaraca i 5982 žene). Najčešći uzroci smrti kod muškaraca bili su rak pluća (2101 umrla osoba), rak debelog crijeva i rektuma (1202 umrle osobe) i rak prostate (824 umrle osobe). Zloćudne bolesti koje su prouzrokovale najveći broj smrti su rak dojke (1038 umrlih žena), rak debelog crijeva i rektuma (854 umrle osobe) i rak pluća (720 umrlih osoba).

Nedavno objavljeni podaci (iz listopada 2016.) Svjetske zdravstvene organizacije o ključnim indikatorima zdravlja u europskoj regiji za 2016. godinu postavili su Hrvatsku na neslavno drugo mjesto po dobno standardiziranoj stopi smrtnosti (standardna europska populacija) od zloćudnih bolesti koja iznosi 208,3/100 000 stanovnika (iza Mađarske)“ izjavio je dr. sc. Mario Šekerija, dr. med., epidemiolog, voditelj Odsjeka za praćenje malignih bolesti s Registrom za rak iz HZJZ-a.

Danas započinje Hrvatski tjedan borbe protiv raka u sklopu kojeg će se 7. veljače održati gala koncert „Četiri tenora i prijatelji“ u KD-u Vatroslav Lisinski. Tjedan završava 11. veljače na Svjetski dan bolesnika Svečanom akademijom u Starogradskoj vijećnici i promocijom Monografije povodom 50. obljetnice Hrvatske lige protiv raka, pri čemu će se Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu ujedno dodijeliti donacija Terry Fox Run za istraživanje raka u iznosu od 203.000 kuna.


Top