KLUB HOKEJA NA LEDU
ICE HOCKEY CLUB
MEDVEŠČAKMLADI
KHL Medveščak Mladi // KHL
Facebook Instagram YouTube Twitter

Medvjedi podržali projekt 'Podrška ravnopravnosti spolova'

Novost 08.03.2017.
Medvjedi podržali projekt 'Podrška ravnopravnosti spolova'

Povodom Međunarodnog dana žena Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Institut za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj obilježili su početak javne kampanje 'Podrška ravnopravnosti spolova', a svoj glas, podršku i doprinos ovoj društveno iznimno važnoj temi dali su i zagrebački Medvjedi.

Hokejaši Tom Zanoški i Ivan Janković, imajući jedinstvenu točku gledišta obzirom na svoje karijere, obratili su se okupljenima s par riječi o perspektivi ravnopravnosti spolova u sportu.

„Iako će mnogi reći kako je hokej muški sport, mi u Medveščaku trudimo se da hokej bude sport za sve bez obzira na spol ili rod, nacionalnost ili boju kože, i vjerujem da svojim djelovanjem to i pokazujemo“, izjavio je Janković iznijevši odmah na početku najvažniji kamen spoticanja: hokej=muški sport.

„Neravnopravnost spolova u sportu danas je sveprisutan problem koji nas prati gotovo od samih početaka sporta. Iako se situacija u sportu od tada značajno promijenila u korist žena, neravnopravnost spolova i dalje je prisutna. Jedan od razloga tome jest i percepcija pojmova kao što su muškost i ženstvenost. Naime, oni nalažu da je sport muška aktivnost koja zahtjeva karakteristike koje se tradicionalno smatraju muškima, poput tjelesne snage, otpornosti i brzine, a koje ženama, tobože, nedostaju. Nevjerojatno je pritom imati na umu kako žene nisu različite kada trebaju jednako kao i muškarci platiti istu cijenu ulaznice za neki sportski događaj ili jednako snažno i glasno i od srca navijati za svoju momčad, klub, sportaša“, rekao je Janković i koncentrirao se na ravnopravnost spolova na ledu.

„Na žalost, ova percepcija muško-ženskog vrijedi i za naš sport, hokej. Svi hokej gledaju isključivo kao muški sport. Pogrešno!

U hokeju su žene, unatoč naporima koji se zadnjih godina poduzimaju da bi se ta nepravda ispravila, i dalje manje zastupljene. Postoji puno manje takozvanih ženskih liga nego u muškom hokeju. Jedan takav primjer imamo i kod kuće, ovdje u Zagrebu.  Zagrebački ženski klub hokeja na ledu Grič je kao jedini hrvatski ženski hokej klub prisiljen igrati u slovenskoj ligi. Samim time opada i interes sponzora za njihov rad te imaju problem i s financiranjem svojih nastupa, u čemu im ponekad pomažemo i mi.  Upravo zato smo jako ponosni na naše kolegice koje su uz iznimno teške uvjete  uspjele osvojiti treće mjesto na svjetskom prvenstvu Divizije III“, zaključio je Janković.

Zanoški se u svom obraćanju koncentrirao na, zasad, male korake kojima se Medvjedi trude ispraviti neravnopravnost žena i muškaraca u hokeju.

„Možda nemamo žensku momčad na ledu, no mi u Medveščaku imamo vrlo moćnu i uspješnu 'žensku momčad' pored leda. Momčad bez koje mi dečki na ledu ne bismo mogli trenirati, igrati, putovati, pobjeđivati i raditi sve one divne stvari u našoj zajednici. U našim redovima radi mnoštvo žena koje su na svojim funkcijama zaposlene na temelju znanja i kompetencija, a ne samo na temelju spolnog ili rodnog identiteta. Naravno, ne smijemo zaboraviti naše navijačice, najglasnije u dvorani, a vrlo često i najglasnije na društvenim mrežama, kada u nečemu pogriješimo ili loše odigramo“, počeo je Zanoški.

Jednako tako, bilo je nemoguće ne spomenuti akcije kojima sami Medvjedi podržavaju borbu za prava i dobrobit žena.

„Vjerujemo kako je glas sportaša najsnažniji glas. Upravo iz tog razloga mi u Medveščaku već godinama pokušavamo pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Iznimno smo ponosni na naše akcije koje provodimo u zajednici, a koje uključuju i borbu za prava i dobrobit žena. Naša velika humanitarno-edukativna kampanja 'Ružičasti listopad' u kojoj bez srama, ponosno nosimo ružičaste, neki bi rekli, 'ženske' dresove kako bismo se borili protiv raka dojke samo je jedan od primjera. Kampanja 'Milijarda ustaje' protiv nasilja nad ženama također je jedan od primjera naše želje da budemo jednaki, da pomognemo, da podržimo“, rekao je Zanoški i zaključio:

„U nadi da će se neravnopravnost spolova u sportu smanjivati te kako će biti manje važno tko je muško, a tko žensko, već će biti najvažniji uspjesi i fair play,  htio bih iskoristiti ovu priliku i u ime Medveščaka, svih svojih suigrača i muških kolega u našem Klubu, svim ženama čestitati sretan Međunarodni dan žena. Drage žene, bez vas život ne bi imao smisla. Hvala vam!“

KHL MEDVEŠČAK Zagreb ovim putem svim ženama svijeta želi sretan Međunarodni dan žena.


Top